Cześć!
Pograłem trochę i znalazłem kilka drobiazgów:
Pograłem trochę i znalazłem kilka drobiazgów:
- Na serwerze brakuje fastdownloadu, co wydłuża czas wchodzenia i pobierania plików.
- W MOTD nie wyświetlają się polskie znaki.
- HUD z informacjami o poziomie i Pokemonie po lewej stronie miga.
- Cooldown skilli nie resetuje się wraz z rozpoczęciem nowej rundy. Jeśli skill zostanie użyty pod koniec rundy i pozostało np. 25 sekund odnowienia, to po starcie nowej rundy nadal trzeba czekać. Lepszym rozwiązaniem byłoby resetowanie cooldownów na początku każdej rundy.
- Po zakończeniu mapy serwer nie ładuje kolejnej. Cały czas wyświetlana jest tabela wyników i jedynym wyjściem jest ręczne rozłączenie się i ponowne połączenie z serwerem.
- Przy wygranej rundzie występuje niespójność w informacjach o nagrodach. Grając samemu, po podłożeniu paki i wygraniu rundy, na czacie pojawia się informacja o otrzymaniu +10 punktów, natomiast w HUD widać +50 EXP. Możliwe, że liczone są dodatkowe bonusy, ale w obecnej formie jest to mylące. To samo po wygranej rundzie w CT.
- System menu wywoływany komendą /menu nie obsługuje poprawnie cofania. Po użyciu opcji „wyjdź” z dowolnego podmenu nie następuje powrót do menu głównego. Dla porównania, w przypadku komendy /sklep cofanie działa prawidłowo. Fajnie byłoby ujednolicić ten mechanizm w całym systemie menu.
- W zadaniu ewolucji Rattaty „Walka do końca” określenie „niskie HP” jest mało precyzyjne. Dobrze byłoby podać konkretną wartość punktów życia, bo obecnie trudno ocenić, kiedy warunek jest spełniony.
- Do końca nie jest dla mnie jasne działanie Pokédexu. Aktualnie mogę sprawdzić wyłącznie Pokémona, którego posiadam. Nie wiem, czy jest to zamierzony design, czy tymczasowe ograniczenie, więc warto to doprecyzować.
- Dobrym usprawnieniem byłyby bezpośrednie komendy do poszczególnych sekcji, takie jak /pokedex czy /odznaki, aby nie trzeba było za każdym razem przechodzić przez /menu.
- Rattata posiada pasywny skill „Run Away”, jednak nie do końca rozumiem, jak on działa. Nie jest dla mnie jasne, czy aktywuje się on podczas pojedynku, w określonych warunkach, czy w inny sposób. Warto byłoby to doprecyzować w opisie.
Na koniec pytanie o ewentualną wersję angielską. Projekt ma duży potencjał, ale wersja wyłącznie polskojęzyczna może ograniczyć liczbę graczy. CS 1.6 ma coraz mniej aktywnych graczy w Polsce, więc wersja angielska mogłaby przyciągnąć osoby z zagranicy.
Na ten moment to wszystko. Byłem sam na serwerze, więc ciężko było przetestować inne aspekty, ale sprawdziłem wszystko, co było możliwe i całość działa bardzo solidnie.Ogólnie projekt bardzo mi się podoba. To świeże i inne spojrzenie na Pokemoda, całość jest estetyczna, czytelna i łatwa do ogarnięcia. Trzymam kciuki za betę 👍

Osobiście mi nie zależy, żeby były te polskie znaki